Seksyen Perkhidmatan, Latihan Dan Mekanisasi Ladang | PUSAT PERTANIAN PUTRA
» BAHAGIAN » BAHAGIAN KEJURUTERAAN LADANG » Seksyen Perkhidmatan, Latihan dan Mekanisasi Ladang

Seksyen Perkhidmatan, Latihan dan Mekanisasi Ladang

KAWASAN KERJA

Seksyen ini berkeluasan 1.6 hektar.  Komponen kawasan terdiri dari pejabat, bengkel baikpulih, bengkel infrastruktur dan garaj jentera.  Kawasan kerja Seksyen melibatkan keseluruhan kawasan TPU dan UPM terutama kerja-kerja yang melibatkan penggunaan jentera/perkakasan ladang.

JENIS JENTERA/PERKAKASAN

Seksyen ini mempunyai pelbagai jentera dan peralatan pertanian bagi menyokong keperluan pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan UPM.  Di antaranya:

1. jentera berat - 3 unit
  2. jentera pertanian - 18 unit
  3. jentera industri - 2 unit
  4. kenderaan - van, kenderaan panduan 4 roda - 7 unit
  5. pam dan alat perladangan
  6. mesin-mesin kecil
  7. kanopi.

SOKONGAN PENYELIDIKAN

1. Membantu Jabatan Kejuruteraan Biologi dan Pertanian, Fakulti Kejuruteraan menguji kecekapan alat perladangan seperti jentera penanam jagung.
  2. Membantu penyelidikan untuk Pertanian Presis.

PERKHIDMATAN LAIN

Seksyen ini menyediakan perkhidmatan kenderaan dan jentera pertanian.  Perkhidmatan kelengkapan seperti implemen perladangan, kanopi dan sebagainya juga disediakan.

Bahagian ini menyediakan penggunaan kenderaan, jentera pertanian dan alat perladangan. Kadar sewa bagi setiap perkhidmatan (dan harga jualan untuk produk ladang lain) adalah seperti dilampiran (jika berkaitan)

Kemaskini:: 09/01/2024 [rosmainie]

SXDdRAl~